Produkty spozywcze specjalnego przeznaczenia

Artykuły spożywcze pod wpływem działania innych czynników, tj. powietrze, drobnoustroje, temperatura, ulegają szybkiemu systemowi i zepsuciu. Codziennie do śmietników trafia miliony ton zmarnowanej żywności (statystyki mówią, że przeciętna polska rodzina wyrzuca do kosza 50 PLN każdego miesiąca), co w formie, gdy połowa biedniejszej części świata głoduje, jest sprawą groteskową.

Poglądów na ostatnie, w jaki forma zapobiegać marnotrawstwu jedzenia jest więcej, oraz drinkiem spośród nich stanowi częste przedłużenie jego trwałości poprzez pakowanie próżniowe. Jest to proces, dzięki jakiemu z pojemnika lub worka, w pakowarkach próżniowych zostaje odessane powietrze, a hermetycznie zamknięte opakowania zapobiegają procesom utleniania artykułów spożywczych - chronią produkty przed pleśnią, bakteriami, obsychaniem, utratą wartości odżywczych i smaku. Opakowaniem dla tego gatunku przechowywania żywności są pojemniki oraz worki do pakowania próżniowego. Worki spowodowane są z folii PA/PE o standardowej grubości 70 mikronów (niektórzy producenci oferują grubości w przedziale 60μm - 230μm lub dostosowanie do wymogów klienta; podstawowa zasada doboru worków brzmi - im z większej folii, tym niezwykle trwały), powinny być certyfikaty spożywcze i spełniać wymogi PZH. Folia PA/PE przedstawia się dużą wytrzymałością mechaniczną na uderzenia, dużą przezroczystością i połyskiem (ważne do ekspozycji produktu), dobrą zgrzewalnością, możliwością nadruku, możliwością uzyskania folii metalizowanych, doskonałą klasą (stworzona z profesjonalnej folii importowanej często ze Szwajcarii). Różna forma oraz rozmiary worków sprawiają, że znalazły szerokie wykorzystanie w pakowaniu produktów wędliniarskich, mięsnych, garmażeryjnych, mlecznych, kwaszonych, wędzonych, artykułów sypkich, a też produktów farmaceutycznych, elementów komputerowych, motoryzacyjnych. Worki do pakowania próżniowego można przechowywać bez obaw w chłodziarce i chłodniach przez masa lat, są neutralne dla właściwości przechowywanego wyniku (nie zmieniają zapachu oraz smaku, nie nadają mu naszych zalet), niektóre kształtują się od odmrażania spożywania w mikrofalówce, mycia w zmywarce i wielokrotnego użytku. Zapakowane próżniowo w worki produkty spożywcze to ogromna metoda na miara marnotrawstwa. Tymże szczególnie, że pakowanie próżniowe można używać jeszcze w polach domowych.